Nordic Guide

Tjäderspel i gammelskogen

Tjäderspelet i storskogen är mytomspunnet och storslaget att uppleva. Vi vandrar upp till tjädrarnas revir på eftermiddagen samtidigt som vi lyssnar och studerar de fåglar och spårtecken som möter oss i gammelskogen. Här strövar både varg och lo fritt, hackspettar trummar och ugglor hoar i vårnatten.

Innan kojdags i gömslet njuter vi av tillagat kvällsmål till tjärvedens sprakande gula eld. Tidigt i gryningen vaknar vi av tjädertupparna bullrande vingslag, knäppande näbbar och sisningar. Detta är en majestätisk syn att få se tjäderspel i gammelskogen, där tupparna bröstar upp sig och visar sin imponerande fjäderskrud. En vildmarksupplevelse med urtidskänsla få förunnat att få se.

Kvällen innan har vi gjort lättare vandringar i de trolska skogarna, lyssnat efter vårfåglar, spejat efter älgens spår och eventuellt hört vargarnas ylande eftersom vi befinner oss i vargreviret. Vi har avnjutit ett riktigt kvällsmål vid brasan och hört berättelser om Bergslagens och Finnskogens historia, en och annan sägen om tomtar och troll har man också fått höra.

Efter sen frukost slappnar vi av och vandrar lite, njuter av skogens sus och vårfåglarnas symfoni. Vi betraktar spår och lämningar efter både djur och gamla tiders skogsbrukare och torpare på finnskogen. Turen avslutas med lunch och återfärd till Grythyttan.

Upplevelse

I denna upplevelse ingår transport från Grythyttan till vildmarken och orrarnas rike. Du vistas i gammelskog och myrmarker och upplever ett genuint orrspel på nära håll. Här finns också tranor och ugglor. Detta är också hemvist för älgen, vargen och lodjuret som strövar regelbundet i denna skog. Du får en magisk vildmarksnatt, god mat vid brasan och en minnesvärd vårmorgon med häftigt orrspel i hjärtat av Bergslagen.

Tjäderspel
  • Varaktighet: Eftermiddag dag 1 till lunch Dag 2
  • Klädsel: Tänk på att klä er varmt på hela kroppen. Långkalsonger och ylletröja, jacka, mössa, handskar och stövlar medtages.
  • Antal deltagare: Upp till 2 deltagare
  • Tillgänglighet: 10 April–1 maj
  • Måltider: Middag i vildmarken, brunch, Kaffe/the mackor
  • Plats: Grythyttan
  • Pris: 2200 kr/person
  • Viktig information: Vi sover i tältgömsle med varma sovsäckar. Ta med ficklampa.

» Intresseanmälan